uaduq

dijeungkalan hileud

In cekolot, gambar, unakanik sunda on June 7, 2011 at 3:45 pm

jaman baheula, ah kétang teu pati baheula-baheula teuing, ngukur piboéheun jeung liang kubur téh ku cara ngajeungkalan mayit. jigana, gara-gara éta, mun awak urang, nu hirup, cacap dipapay, ti hulu tug nepi ka suku ku ieu hileud, cenah, moal lila deui urang bakal maot.

leumpang ieu hileud mémang persis cara ngajeungkal. ngajeungkal téh meberkeun indung leungeun jeung hiji tina opat ramo sejenna. nu paling umum indung leungeun jeung cingir. jarak ti tungtung indung leungeun nepi ka tungtung cingir disebut sajeungkal, kira-kira sarua jeung 20 senti.

ngajeungkalan téh kira-kira kieu: nu antel mimiti ka nu deuk dijeungkalan tungtung cingir, ditumbu ku mébérkeun indung leungeun sajauhna ka hareup. terus cingir diangkat, dibawa ka tempat tungtung indung leungeun, terus indung leungeun dibébérkeun deui ka hareup sajauhna, cingir nuturkeun deui, kitu saterusna.

cara leumpang ieu hileud gé teu jauh ti kitu. ngan indung leungeun diganti hulu hileud, cingir ku bujur hileud. modél leumpang kitu téh ngideuan jalema sunda baheula méré aran ka ieu hileud: ‘hileud jeungkal’!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: