uaduq

persib kudu ngabubur bodas ngabubur beureum?

In capruk on September 23, 2010 at 5:55 pm

saurang babaturan nulis: ‘lamun ningali kleub2 sepak bola di indonesia nami na teh meni maririp, conto: Persib Bandung, Persiba Balikpapan, Persibo, Persikabo, Persikab, Persibom jrrd’.

nami-nami kleub mengbal (ieu ngaran prah keur sepakbola di lembur kuring, wanda-tinulis-ucap-gancang tina maen bal) eta teh warisan liga perserikatan kapungkur nu saratus prosen amatir. da upami ningali aran kleub-kleub mengbal nu geus ti jaman samemehna profesional mah–jaman galatama– henteu kitu. nya sami we jeung aran di luar. contona: mastrans bandung raya, arema malang, pelita jaya, kramayuda, petrokimia putra, semen padang, pupuk kaltim jsb.

tah mangsa liga perserikatan jeung galatama (liga sepakbola utama) ieu dihijikeun jadi liga indonesia, nu cenah boga tujuan keur ngawangun bisnis mengbal indonesia, kleub urut galatama nu nyesa dina liga indonesia terakhir  tinggal 5 kleub, nyaeta: arema indonesia (tadina arema malang), pelita jaya, bontang fc (tadina pupuk kaltim), semen padang, jeung deltras (tadina gelora dewata). sesana 13 kleub urut pamilon liga perserikatan, nu ngan sakleub nu ngaranna beda jeung nu lian, sriwijaya fc (asalna mah sarua wae nyaeta persijatim. nu sanggeus pindah ka palembang robah jadi sriwijaya fc). ku kituna wajar wae upama ningali saliwatan mah ngaran kleub pamilon liga indonesia teh saragem. da mun ditingali dina liga indonesia munggaran mah (di dinya persib juara, sakali-kalina) nu diiluan ku 34 kleub, perserikatan jeung galatama teh jumlahna satengah-satengah.

aya sababara teori nu bisa ngajelaskeun hal eta. salahsahijina kurangna biaya. bisnis sepakbola nu karak dimimitian tangtu ngaripuhkeun keur kleub-kleub pamilon. keur kleub urut perserikatan mah jigana teu pati masalah, sabab masih dibantuan ku duit rakyat. malah baheula mah sumber dana keur ngiluan liga meh 100% tina apbd. sedengkeun keur kleub urut galatamada nu sapinuhna ngandelkeun sponsor swasta nu biasana teu leupas tina masalah untung rugi, bisnis mengbal indonesia ditingali can bisa nguntungkeun. nya rea sponsor nu ahirna mundur. tungtungna kleub teu bisa terus ngilu liga. beakeun dana. contona naon nu kaalaman ku bandung raya. juara liga indonesia taun 1995/1996 kapaksa mundur sanggeus ditinggalkeun ku sponsorna, mastrans.

balik ka narjamahkeun aran persib. keur hiji merk ngarobah persib rea rugina, utamana dina jangka pondok. nga-branding hiji aran teh teu gampang. komo sangkan bisa jadi merk nu sagede persib. nu najan dina ngaranna ngan ukur aya bandung, nu ngarasa miboga meh sajawa barat. hal ieu kacida nguntungkeunna keur ngadagangkeun persib. contona persib ayeuna nu munggaran jeung hiji-hijina kleub di liga indonesia nu meunang sponsor utama dina dangka tilu taun ka hareup.

tapi ngarobah ngaran persib oge teu saeutik untungna ketang. utamana dina dangka panjang. ngaran persib nu kuno, tidak menarik, kurang kasep/geulis lah kahareupna mah bakal jadi bumerang. komo lamun aya kleub anyar nu jadi idola anyar urang sunda mah. alatan kleub nu boga aran leuwih gandang teh prestasina leuwih edun ti persib misalkeun. bakal ngabalukarkeun persib ditinggalkeun. usaha ieu lain teu kapikiran ku gegeden persib. malah mah anyar-anyar ieu aya upaya keur ngarobah lambang persib. cenah salian ti kurang hade sacara artistik, lambang nu ayeuna teh nyusahkeun dina neangan sponsor. sabab lambang nu ayeuna mah cenah masih nyokot tina lambang bandung. tah mun ningali wacana nu anyar aya ieu, bisa jadi upaya ngarobah aran persib jadi hiji kakuduan di waktu kahareup mah.

terus mun ditingali ti sisi mistik, prestasi persib nu geus limalas taun henteu minge di jagat kaligaan indonesia sugan we ruhruy deui ku ganti ngaran mah. pan kolot baheula ge nu mun anakna geuringan wae sok ngaganti aran anakna eta lin? pokna teh budak teh beurateun ku aran. salian ti eta, contona ge pan geus nyampak. persijatim nu samemehna mah meh euweuh nu kungsi ngadenge aran-aranna acan, bisa jadi juara liga indonesia sanggeus aranna diganti ku sriwijara fc. hehe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: