uaduq

pare sunda

In gambar, unakanik sunda on September 23, 2010 at 7:03 pm

paré digeugeus jiga kieu, geus teu digunakan lamun melak pare hibrida. pakangna nu kudu panjang, jeung ngalana nu maké étém bakal hésé mun jangkung tangkal paré ukur sasuku. ku kituna ukuran paré jaman baheula moal deui kapake. ahirna musnah.

ukuran paré jaman baheula:
saranggeuy : sagagang
sapocong : satengah geugeus (pikeun ukuran paré nu ranggeuyan, kira-kira ranggeuyanana bisa kakeupeul)

saeundan : sapocong
sageugeus : dua pocong nu dibeungkeut dihijikeun
sagédéng : sageugeus
sasangga : lima geugeus
salajer : opat sangga (20 geugeus)
sacaéng : 200 geugeus
sabawon : opat pocong
satanggung : 50 geugeus
saundem : pikeun ukuran béas anu ditaker ku batok, kira-kira satengah léter
samadéa : satengah caéng (6 kati)
sakati : kira-kira 817,5 gram
sagantang : 10 undem (5 kati)
saemud : kira-kira saléter leuwih
sakulak : kira-kira 2,5 kg, keur ukuran béas
sapikul : 100 kati, kira-kira 62,5 kg keur ukuran bangsal
sadacin : sapikul

ieu aran paré nu nyoko ka kamus sunda-inggris yasana yonatan rig, urang inggris nu jadi pangusaha kebon téh di jasinga, bogor. kamus disusun taun 1862.

Paré sawah

  1. Angsana Baheula: bodas
  2. Angsana Leutik: bodas
  3. Banténg: bodas
  4. Bénténg : bodas
  5. Beureum Gedé atawa Rabik : beureum
  6. Beureum Huis : beureum
  7. Beureum Loyor : beureum
  8. Beureum Séksék: beureum
  9. Ceré Bogor : bodas
  10. Ceré Cangkaruk : beureum
  11. Ceré Gadog : beureum
  12. Ceré Kadut : bodas
  13. Ceré Malati : bodas
  14. Ceré Picung : bodas
  15. Ceré Taropong : bodas
  16. Ceré Tigaron : bodas
  17. Ceré Tongsan : beureum (ti cina, panen 80-90 poé)
  18. Cindé : bodas
  19. Cokrom : bodas
  20. Gajah Menur : bodas
  21. Gebang : bodas
  22. Génja : bodas (téréh panén)
  23. Giliran : bodas
  24. Gimbal : bodas
  25. Grogol : bodas
  26. Gudélan : bodas
  27. Kadut : bodas
  28. Kamuning : bodas
  29. Katuncar : bodas
  30. Ketan Bébék : bodas
  31. Ketan Beledug : bodas
  32. Ketan Beureum : beureum
  33. Ketan Hideung : hideung
  34. Ketan Huis : bodas
  35. Ketan Jayanti atawa Bogor : bodas
  36. Ketan Minjangan : bodas
  37. Ketan Sénggolan : bodas
  38. Lampuyang : bodas
  39. Madura : bodas
  40. Manglar : bodas
  41. Mataram : bodas
  42. Seri Kuning : bodas
  43. Sikep : bodas
  44. Sisit Naga : bodas
  45. Sogléng : bodas
Paré Huma:

  1. Ambon : bodas
  2. Badigal : beureum
  3. Baduyut atawa Leubeut : bodas
  4. Bagoan atawa Ujung Gunung : beureum
  5. Bangban : bodas
  6. Bantan atawa Siyut : bodas
  7. Banténg : bodas
  8. Batu : bodas
  9. Bentik : bodas
  10. Beunteur : bodas
  11. Beureum Banggala : beureum
  12. Beureum Barudin : beureum
  13. Beureum Gebang : beureum
  14. Beureum Jalani atawa Paré Maringgui : beureum
  15. Beureum Kancana : beureum
  16. Beureum Kapundung : beureum
  17. Beureum Karudin, Beureum Bidur, Beureum Badui atawa Beureum Karang : beureum
  18. Beureum Kesur : beureum
  19. Beureum Lopang atawa Pulung : beureum
  20. Beureum Limar : beureum
  21. Beureum Loyor : beureum
  22. Beureum Manggala : beureum
  23. Beureum Ngéngé : beureum
  24. Beureum Peuteui atawa Baduyut : beureum
  25. Beureum Racik atawa Tiwu : beureum
  26. Beureum Randa : beureum
  27. Beureum Ranji : beureum
  28. Beureum Ronyok atawa Gimbal : beureum
  29. Beureum Salir atawa Riji : beureum
  30. Beureum Séréh : beureum
  31. Beureum Seungkek : beureum
  32. Biluk : bodas
  33. Birus : bodas
  34. Bubuai atawa Bali : bodas
  35. Bujang : bodas
  36. Bunar : bodas
  37. Buntut Ajag : bodas
  38. Campaka : bodas
  39. Candana : bodas
  40. Cauk : bodas
  41. Ceré Beureum : beureum
  42. Ceré Kalapa : beureum
  43. Ceré Malati : beureum
  44. Ceré Pingping Kasir : beureum
  45. Ceré Ratus : beureum
  46. Ceré Satak : beureum
  47. Cindé : bodas
  48. Cokrom : bodas
  49. Deles : bodas
  50. Dirah : bodas
  51. Gadog atawa Gintung : hideung
  52. Gajah Menur : bodas
  53. Gajah Pulen : bodas
  54. Gandréng atawa Kolélét : bodas
  55. Gimbal : bodas
  56. Gumang : beureum
  57. Gundet : bodas
  58. Hapit : Beureum
  59. Injuk : bodas
  60. Jalawara : bodas
  61. Jambon : bodas
  62. Jambu : bodas
  63. Jampang : bodas
  64. Jeruk : bodas
  65. Kadaka : bodas
  66. Katuncar : bodas
  67. Kawalu : konéng (biasa dipelak ku urang Badui)
  68. Ketan Asmara: beureum
  69. Ketan Banténg atawa Smut Lutang : bodas
  70. Ketan Beureum : beureum
  71. Ketan Buntut Kuda : bodas
  72. Ketan Buntut Ayiruan : bodas
  73. Ketan Ceuri : bodas
  74. Ketan Cikur atawa Nangka : beureum
  75. Ketan Hideung : hideung
  76. Ketan Huis : bodas
  77. Ketan Jaléha atawa Salasi : bodas
  78. Ketan Jalupang : bodas
  79. Ketan Kerud : bodas
  80. Ketan Kidang : bodas
  81. Ketan Loyor : bodas
  82. Ketan Pada Laki atawa Poho Dilaki : bodas
  83. Ketan Pendok : bodas
  84. Ketan Ruyung : bodas
  85. Ketan Saja : beureum
  86. Ketan Salompét : bodas
  87. Ketan Tigaron atawa Kasumba : bodas
  88. Keuyeup : bodas
  89. Kidang : bodas
  90. Koas : bodas
  91. Konéng : bodas
  92. Konyal : bodas
  93. Lendi : bodas
  94. Lilitan : bodas
  95. Lopang : bodas
  96. Lulut : bodas
  97. Malaman : bodas
  98. Mandala : bodas
  99. Manjara : bodas
  100. Marah : bodas
  101. Marukan atawa Langkap : beureum
  102. Mas atawa Golden : bodas
  103. Mayang : bodas
  104. Mayangan : bodas
  105. Mayor : bodas
  106. Ménténg : bodas
  107. Minyan : bodas
  108. Mohong : bodas
  109. Molog : beureum
  110. Munding : bodas
  111. Naga Wuling (Black Dragon): bodas
  112. Nandi : bodas
  113. Ngaléng : bodas
  114. Nurun : bodas
  115. Odéng atawa Marukan : bodas
  116. Pandak : bodas
  117. Pendok, Megai, atawa Kokod : bodas
  118. Peuteuy : bodas
  119. Peuteuy Leubeut : bodas
  120. Picung : bodas
  121. Racik : bodas
  122. Rajah Pamuna : beureum
  123. Raja Sana : bodas
  124. Rogol atawa Muncang : bodas
  125. Rumbai : bodas
  126. Ruyuk : bodas
  127. Sabagi : bodas
  128. Salak : bodas
  129. Salak Carang atawa Salak Madur : bodas
  130. Salak Gading : bodas
  131. Samarang : bodas
  132. Sampang Hurang : bodas
  133. Sanca : bodas
  134. Séréh : bodas
  135. Séréh Pendok : bodas
  136. Seupa : bodas
  137. Sikulan : bodas
  138. Singgul : bodas
  139. Sisit Naga : bodas
  140. Sondo : bodas
  141. Tambleg : beureum
  142. Tanjung : bodas
  143. Tanggai : bodas
  144. Tanggai Lopang : bodas
  145. Timbun : bodas
  146. Tundun : bodas
  147. Tunggul : bodas
  148. Wahangan : bodas
  149. Walén : bodas
  150. Wasiyat atawa Cangkaruk : bodas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: